Op 14 juni 2018 kreeg dhr Gerrit Christiaan de Gier tijdens een orgelconcert door de IJsselsteinse wethouder van cultuur dhr. P. Bekker de officiële oorkonde uitgereikt behorende bij het Stadsorganistschap van IJsselstein. Enkele weken eerder benoemde de Gemeente IJsselstein hem in deze functie.
Foto: Lysette Verwegen - Zenderstreeknieuws
Sinds 2000 zijn steeds meer Nederlandse steden zich bewust van het belang van cultureel erfgoed zoals monumentale orgels en heeft de functie van stadsorganist een nieuwe impuls gekregen. Vanwaar die sterke groei? Nederland telt zeer veel historische orgels en het is van groot belang dat deze voor een groot publiek kenbaar worden gemaakt dan alleen voor begeleiding tijdens de liturgie.
Haarlem had in de vijftiende eeuw al een stadsorganist. Sinds 1980 zijn ruim 25 stadsorganisten benoemd, waaronder ook in onze omgeving.
IJsselstein telt drie orgels binnen haar muren: het Van Vulpen-orgel (1970) in de Oude of Nicolaaskerk, het Maarschalkerweerd-orgel (1908) in de St. Nicolaasbasiliek en het Berg & Van der Wendt-orgel (1966) in de Ontmoetingskerk. In de afgelopen jaren hebben veel orgelconcerten plaatsgevonden in de twee hoofdkerken. Met de benoeming van Gerrit Christiaan de Gier tot stadsorganist van IJsselstein komt er een vast aanspreekpunt voor de orgelcultuur. De heer De Gier heeft een (inter)nationale reputatie als concerterend organist opgebouwd, cd’s - ook in het buitenland - opgenomen en kent de drie orgels in onze stad goed.
Het belang van een IJsselsteinse stadsorganist is meervoudig: de heer De Gier wordt vanuit de gemeente de aanspreekbare persoon met betrekking tot orgels in IJsselstein.
Naar aanleiding van de benoeming van Gerrit Christiaan de Gier is de Stichting Orgelcultuur IJsselstein opgericht. Deze stichting biedt een organisatorisch kader om de activiteiten van de stadsorganist te ondersteunen.
Meer informatie over Gerrit Christiaan de Gier op zijn website: www.gerritchristiaandegier.nl